Milliókat kaphatnak vissza az autóhitelesek

Vágólapra másolva!
Az egyoldalú kamatemelések mértéke nagyobb volt, mint a lakáshiteleknél.
Vágólapra másolva!

A devizaalapú autóhiteleknél jóval nagyobb volt az egyoldalú kamatemelések hatása, a Pénzcentrum számításai szerint ezért a hiteleseknek akár az eredeti összeg hatvan százaléka is visszajárhat. A Pénzcentrum az MNB iránymutatása alapján egy 2007-ben, öt évre felvett (tehát 2012-ben lejárt) svájci frank alapú autóhitelt számolt újra. A hitelösszeg kétmillió forint volt.

A portál szerint a jegybanki képlettel kalkulálva meglepően magas, akár a felvett hitel 59 százalékát is elérő - az adott esetben 1,173 millió forintot jelentő - összeg is visszajárhat az ügyfélnek. Ebből az árfolyamrés miatt visszajáró rész 162 ezer, míg az egyoldalú kamatemelés miatti rész 1 millió 11 ezer forintot tesz ki. Ez a szám csak az MNB-képletből következik, a ténylegesen visszajáró pénz ettől akár nagy mértékben is eltérhet, mert ez függ az árfolyamrés méretétől, a kamatemelés(ek) mértékétől és időpontjától, a hitelfelvétel időpontjától, a futamidőtől és a felvett összegtől.

A banknak, illetve a finanszírozónak automatikusan meg kell küldenie az elszámolást. Az, hogy a visszajáró összeghez mikor juthat hozzá a hitelezett, nagy részben múlik azon, hogy az érintett pénzintézet perben áll-e az állammal a devizahiteles mentőcsomag miatt.