Öregek a Pilisben - Retro Mobil Hegyi Felfutó

Vágólapra másolva!
Rendhagyó átlagtartó autós túra lesz a Pilis szívében, augusztus utolsó napján.
Vágólapra másolva!

Tavaly nyár végén volt a főpróba, az I. Retro Mobil Hegyi Felfutó. Közel 100 jármű jött el a Dunakanyarba, hogy részt vegyen a Retro Mobil magazin kiadójának első „dinamikus” rendezvényén. A legendás rali- és hegyi gyorsasági pálya volt a helyszín, a lezárt szakaszon két egymást követő mért futamon derülhetett arra fény, hogy ki a legügyesebb, azaz ki tartja legjobban az átlagtempót. A sikeres felfutó után elgondolkodtak a szervezők, hogyan lehetne azt továbbfejleszteni. Néhány hónap alatt összeállt a kép: maradjon a helyszín, de legyen változás is, hogy minél több veterános lelje kedvét az eseményben.

Reggeli eligazítás 2012-ben. A depó most is a 11-es út mellett lesz, sok nézőre lehet számítani, a reggeli rajt és a délutáni befutó látványosnak ígérkezik Forrás: Retro Mobil

Így született meg a Retro Mobil Hegyi Felfutó és Túra. A névből következik, hogy a felfutó és annak helyszíne nem változott, az öreg vasak ismét felkapaszkodnak a Fellegvárhoz, csakhogy most a visegrádi, 11-es út melletti nagy parkolóban nem ér véget a kaland: az autók továbbindulnak Lepence felé, hogy (ismét csak egy híres útvonalon) eljussanak Pilisszentlászlóra, onnan Szentendrére és Pomázon keresztül Dobogókőre. Innen az út Esztergomon, Tinnyén és Pilisvörösváron át a ralifanatikusoknak kultikus jelentőségű csobánkai gyorsasági szakaszra vezet, majd az autók Szentendre érintésével újra nekivágnak a szentlászlói útnak, hogy a Duna-partra leereszkedve befussanak Visegrádra. Izgalmas körnek tűnik ez a több mint 150 kilométer, tele kacskaringós hegyi szakasszal, visszafordítóval.

A futam közúton zajlik, és az autók átlagsebességét mérik, ám nem a megszokott módon, hanem okostelefonnal. Összesen 10 kijelölt speciál szakaszt kell teljesíteni, ezek az útvonalba építve „leselkednek” az autósokra. A telefon egy e célra kitalált applikációt használ, és GPS segítségével követi az autókat. A telefonok GPRS-en keresztül küldik az adatokat egy szerverre, hogy az adott autó az adott gyorsaságin éppen hol jár. Ebből aztán ki lehet számolni a sebességét, amit csak össze kell vetni a szakaszra megadott, előírt átlagtempóval. Ha gyorsabb vagy lassúbb, mint az elvárt, hibapontot kap. Menet közben kizárólag az etapok végein, az időellenőrző állomásokon lesz megállás, a speciál szakaszok kezdetén és végén nem, utóbbiakat a kinyomtatott ítinerben láthatják a csapatok.

Haszhos információk

Időpont: 2013. augusztus 31., szombat
Depó, start és cél: Visegrád, 11-es út, 42-es és 43-as km-szelvénye közötti parkoló
Gyülekező: 8.00 órától
Az első autó rajtja: 10.00 óra
Az első autó várható befutása: 14.00 óra
Ebédhelyszín: Mogyoróhegy étterem (Visegrád, Panoráma út)
Nevezési díj: 18 000 Ft

A www.hegyifelfuto.hu oldalon vagy a szerkesztőségi címeken keresztül ([email protected], [email protected]) előzetes regisztráció szükséges, a nevezői létszám korlátozott!