Milyen kocsikkal érkeztek a parlamenti nyitásra a politikusok?

Vágólapra másolva!
Hogyan ügyetlenkedtek az újonc képviselők a parlamenti sorompónál? Miért mindig fekete, fehér és szürke autókkal járnak a politikusok? És hogy került egy Mercedes SLK a sok unalmas autó közé? Körbenéztünk a Parlament parkolójában az új ciklus első napján.
Vágólapra másolva!

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]


Göndör István Toyotáján kissé furcsán állt a hátsó lökhárító

Reggel kilenc órától kezdtek begurulni a képviselők kocsijai a Parlamenthez, a Kossuth téri metrómegálló felőli bejáratnál. A sorompó mellett állva gyorsan kiderült a szemlélő számára, ki az új képviselő, és ki a régi. Az ismerős autók közeledtével a parányi fabódé mellett álló katonák rutinosan nyitották a sorompót: a szocialista Göndör István Toyota Avensise előtt ugyanúgy, mint egy körbesötétített Audi A6-os előtt. Utóbbi vezetője még az oldalablakot sem engedte le, már nyílt is a sorompó, pedig nyilvánvalóan nem a köztársasági őrezred kocsija volt.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]


Kevés volt a kétkerekű. Talán majd az LMP-s politikusok...

Az új képviselőkhöz ellenben odament minden egyes alkalommal a kapuőr. "Jó napot kívánok, hova menne? Üdvözlöm, képviselő vagyok, itt a kék belépőkártyám" - és csak ezt követően emelkedett tisztelgésre a katona keze. Néhány képviselő még ügyetlenkedett is: "Bocsánat, a zakómban van a belépőm." A zakó persze a sofőrülés hátsó részén lógott, kiszállás, keresgélés, miközben kettővel mögötte a villamos sínjén álldogálva akadályozta a tömegközlekedést egy fejét csóváló veterán képviselő.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]


Cser-Palkovics és képviselőtársai. Fordok és Opelek mellett kivételként egy Audi A4-es

Az ismertebb politikusok közül keveset láttunk bekanyarodni, talán azért mert a vezetők máshol tartottak eligazításokat a frakcióknak: a fideszesek pár száz méterrel arrébb a képviselői irodaházban tanakodtak, az LMP frakciója pedig gyalog érkezett a közel egy kilométerre lévő pártközpontjukból. Hende Csaba leendő honvédelmi miniszter szintén gyalog érkezett, Szollár Domokos távozó kormányszóvivő pedig egy lestrapált biciklin, farmerben. Rajtuk kívül Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője volt a legismertebb arc, bár őt sem volt könnyű kiszúrni a szürke Ford Focusban.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]


Csepel versenybringa pihent az egyik régi Zafirában

Bent a parkolóban hiába néztünk körbe, gyakorlatilag pontosan ugyanazokkal a márkákkal és típusokkal volt tele a parkoló, mint a korábbi ciklusokban. Skoda Octaviák, Volkswagen Passatok és Jetták, Opel Vectrák, Astrák és Zafirák, Ford Focusok valamint Toyota Avensisek és néhány Suzuki meg Saab. Feketék, szürkék és fehérek. Sehol nem sorakoztak a képviselői vagyonnyilatkozatban időnként feltűnő BMW-k vagy Mercedes-Benzek. Utóbbiból csak egyet láttunk, egy fekete SLK-t.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]


Nagy-Magyarország-matrica és meglepő módon egy roadster

Emellett az egyetlen valamelyest feltűnő autó, egy amúgy nem túl kirívó modellnek számító Ford Fusion volt. Antennájáról hosszan lógott le a nemzeti színű szalag, hátulján Nagy-Magyarország-matrica virított. Ő is új képviselő volt, a kapuőrök ugyanis nem ismerték fel a beengedésnél.