Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Nem mindenki örül a hangtalanul suhanó hibrid (benzines-elektromos üzemű) autók térnyerésének, ugyanis a vak gyalogosok számára veszélyesebbé válik a közlekedés miattuk - hívta fel a figyelmet a The Wall Street Journal című amerikai lap.
Vágólapra másolva!

Az egyesült államokbeli Vakok Országos Szövetsége arra szólította fel az autógyártókat, hogy ne készítsenek hangtalan járműveket. A szövetség állásfoglalása szerint minden kocsinak a környezeti zajszintnél hangosabbnak kell lennie. A vakok szövetsége felhívta a figyelmet: a zajtalan kocsik nemcsak a csökkent látóképességű gyalogosokra jelentenek veszélyt, hanem az idősekre és a biciklizőkre is, akik a közeledő autók zaja alapján mérik fel a jármű helyzetét, sebességét.

A környezetvédők és az Egyesült Államok energiafüggőségét mérsékelni igyekvők a vegyes üzemű hibrid járművek kifejlesztésében látják a jövőt. A kettős, benzines-elektromos hajtású autók takarékosabbak és kevésbé környezetszennyezők, mint a hagyományos kocsik; az idei detroiti és washingtoni autószalonon több amerikai autógyár mutatott be vadonatúj, az elképzelések szerint majd hálózati konnektorról is feltölthető modelleket, ilyen például a Chevrolet Volt.

A piros lámpánál álló vagy kis sebességgel haladó, éppen elektromos üzemmódban működő autók szinte hangtalanok. Míg a szemeteskocsi 100 decibelt zajt okoz, egy forgalmas utca háttérzaja 90 decibel, az otthoni porszívó hangja 70 decibeles, addig például a Toyota Prius csak 53 decibeles zajt kelt, ha elektromos motorjával gyorsít.

A vakoknak különösen kifinomult a hallásuk, tájékozódásukban kiemelt szerepük van a zajoknak - mutatott rá Sumara Shakeel, egy New Jersey-i rehabilitációs központ szakértője.

A 2000 óta kapható hibrid autók egyre népszerűbbek az Egyesült Államokban; már legalább tucatnyi államban támogatják adókedvezményekkel és egyéb ösztönzőkkel az üzemanyag-takarékos kocsik vásárlását. Bár az újautó-eladásoknak csak egy százalékát teszik ki ezek a csöndes autók, a vakok szervezete szerint számuk növekedésével az általuk okozott balesetek is szaporodni fognak. Egyes amerikai vakvezetőkutya-képző iskolákban már elkezdtek villanymotoros golfautót használni, hogy az ebeket felkészítsék a hibrid autók észlelésére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről