Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Amivel mindent elronthatunk: rossz szokások irodai munkahelyen

Vágólapra másolva!
Rendszeres késés reggelente, rendetlenség az íróasztalon, a privát élet kiteregetése. Ki ne találkozott már bosszantó, a munkát hátráltató jelenségekkel irodai munkahelyeken? Azért is károsak e szokások, mert még a jó munkateljesítményt is zárójelbe tehetik a vezető előtt - összegyűjtöttünk néhány gyakori konfliktusforrást.
Vágólapra másolva!

Rendszeres reggeli késés

Időnként mindenkivel előfordulhat, hogy forgalmi dugóba kerül, ezért csúszással érkezik meg az irodába. Csakhogy az évente egy-két alkalommal még tolerálható kifogás az év összes munkanapján gyanús, bosszantó és beárnyékolhatja az amúgy megfelelő teljesítményt. Épp ezért törekedjünk tudatosan a pontosságra - aki tudja, hogy e téren fejlődésre szorul, inkább keljen fel fél órával korábban és tájékozódjon már előre az útviszonyokról, az időjárásról.

Túlzott szellőztetés vagy kizárólag légkondicionáló

Gyakori feszültségforrás a szellőztetés és a légkondicionáló használata. Igyekezzünk ebben is konszenzusra jutni a többiekkel, megtalálni a legjobb megoldást. Ne várjunk addig, amíg fullasztóvá válik a levegőtlenség, ugyanakkor felesleges teljesen jéggé dermeszteni az irodát az 5 percenkénti szellőztetéssel vagy a túlpörgetett légkondicionálóval.

Hangos beszéd, zavaró csengőhangok

Stílusuk, temperamentumuk alapján sokakat jellemez a hangos beszéd. A gond csupán annyi, hogy az irodában zavarhatja a többieket a koncentrálásban és a munkában. Egy telefonos ügyfélszolgálat egyik munkatársa például odáig merészkedett ebben, hogy az irodába lépve már a küszöbön emelt hangon ecsetelte az előző nap eseményeit - persze sokak bosszúságára. Amennyiben valaki tudja magáról, hogy ebbe a kategóriába tartozik, az vegyen vissza egy kicsit a fordulatszámból! A hatékony kommunikáció "lejjebb tekert hangerőn" is működik. A mobiltelefonálás hangerejére is ez vonatkozik - emellett a zavaró csengőhangok is mellőzendők a munkahelyen.

Magánélet kiteregetése

Hasonló problémákat vethet fel az irodában a csevegés a legkülönfélébb magánügyekről is. Egyrészt a munka rovására is mehet, másrészt a privát történések sem okvetlenül tartoznak a szomszédos íróasztaloknál ülőkre. Jó kapcsolatok, barátságok természetesen minden cégnél kialakulhatnak, de legjobb szándékunk ellenére sem lehet mindenki a bizalmasunk az irodában. Tanulság: a magán természetű mondanivalók megosztását korlátozzuk a munkaidőn túlra - és akkor is körültekintően osszuk meg az információkat.

Privát célú e-mailezés

A magán célú e-mailezés nem csupán időrabló, csökkenti a koncentrációt, hanem veszélyes is. Ha ezt a munkaadó tiltja, akkor állásunkba is kerülhet. Ha megengedett, akkor is csak egyszer-kétszer pillantsunk rá és csak a legsürgősebbekre válaszoljunk munkaidőben.

Rendetlenség az íróasztalon

Szintén gyakori "tűzfészek" lehet az irodában a rendetlenség és minden, ami vele jár - a trehány, kaotikus íróasztal, a szanaszét hagyott tárgyak, a mosatlan edények, a hűtőszekrényben felejtett ételes dobozok. Nem jó rendetlen kolléga hírében állni és nem kell megvárni, amíg a többiek célozgatnak, esetleg konkrétan nevén nevezik a jelenséget. Tartsunk rendet az íróasztalon, ügyeljünk a hűtőszekrényre és sose felejtsük a mosogatóban a piszkos kávéscsészét és tányérokat! A mosogatás alig néhány perc, de ezzel máris nagyban hozzájárultunk az iroda egész napi nyugalmához.

Kávé, nassolás, rendszertelen étkezés

A sok feladat és a kevés idő sokakat késztethet felesleges nassolásra, naponta indokolatlanul nagy mennyiségű kávé fogyasztására és egészségtelen táplálkozásra. Az eredmény a hónapok vagy évek múlásával sok plusz kiló, magas vérnyomás, romló egészségügyi mutatók. Az éhségrohamok elkerülése miatt tartsunk inkább magunknál néhány darab gyümölcsöt vagy apróra vágott zöldséget. Az ételfutár kínálatából, a környékbeli étkezdékben vagy a céges menzán válasszunk egészséges menüsorokat.

Takács Gabriella

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről