Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Karácsonyi céges bulik futószalagon

Vágólapra másolva!
A legtöbb cég életében fontos esemény az év végi parti. Erősíti az összetartást, növeli a motivációt a karácsonyi előtti napokra időzített közös bulizás. Miként zajlik ez a cégeknél? A partiszervező szerint még mindig érződik a válság hatása, minimalizmusról árulkodnak a megrendelések. Vannak azonban cégek, ahol nem hiányoznak idén sem a sztárfellépők.
Vágólapra másolva!

A McDonald's-nál külön partit szerveznek az éttermi és az irodai dolgozóknak - számolt be Gáspár Ferenc, a cég HR vezetője. "Az irodai kollégákkal a karácsonyt rendszerint egy kisebb pubban ünnepeljük, zártkörű rendezvény formájában, míg az étteremben dolgozók karácsonyi bulijára egy ismert, nagy befogadóképességű budapesti szórakozóhelyen kerül sor. Nem lesz másképpen idén sem." Gáspár Ferenc hozzátette, hogy a karácsonyi buli alkalmával ajándékok mellett neves fellépőkkel is kedveskednek a cég munkatársainak. "A McDonald's életében hagyománya van az év eredményeinek ilyen formában történő megünneplésének. A kollégák mindig nagyon készülnek a bulira, a különböző közösségi oldalakon sok esetben téma a közelgő karácsonyi parti. Az éttermi dolgozók partiján idén a Hooligans együttes fog élőben zenélni, majd az igényeknek megfelelően ismert DJ-kkel diszkó lesz kifulladásig. Az irodai kollégák esetében a Popdaráló csapata igyekszik majd fokozni a hangulatot. Ezen felül az éttermekben dolgozó munkatársak körülbelül 2000-3000 forint értékű ajándékot kapnak, az étteremvezetőket és az irodai kollégákat pedig egy szép határidőnaplóval lepjük meg."

Évzárás és csapatépítés egyben

A Milupa gyártójánál, a Numil Hungary Kft-nél nem sajnálják az időbeli és anyagi ráfordítást a karácsonyi bulira. "A vállalat két különálló divízióból áll és általában a karácsonyi buli az egyetlen alkalom, amikor a két fél munkatársai személyesen is találkozhatnak. Mivel a partit mindig egy külső, vidéki helyszínre szervezzük - tavaly Herceghalmon, idén Gárdony a helyszín - ez egy ottalvós mulatságot jelent, és szinte egyenértékű egy csapatépítő tréninggel. Bár a program nem olcsó, de mindenképpen megéri, mert ilyenkor érezhetik leginkább a munkavállalók, hogy a cég megbecsüli őket" - mondta Zámborszki Andrea, a főt foglalkoztató Numil Hungary Kft. HR menedzsere.

A "Legjobb munkahely" díjat idén elnyert cég képviselője elmondta, az esemény mindig a két divízióvezető prezentációjával kezdődik, amely általában valamilyen vicces, nem szokványos formában történik. "A tavalyi rendezvényen például a vezetők bábozva mutatták be egymásnak és a dolgozóknak a cég éves eredményeit és a jövőbeni célokat. Ezután értékes ajándékokat osztunk ki minden munkavállalónak plusz azok, akik már öt, tíz, vagy tizenöt éve dolgoznak a cégnél külön elismerésben részesülnek. Szoktunk tartani karácsonyi húzást is, amikor a munkavállalók egymást ajándékozzák meg. Ezt sem a hagyományos módon bonyolítjuk le, hanem mindenkinek verset kell írnia annak, akit húzott és miután elmondta közösen kell kitalálni, hogy kiről szólt a költemény. Ezen felül természetesen szerepel a programban vacsora és általában hívunk nevesebb fellépőket is a közönség szórakoztatására, de hogy idén ki lesz, az egyelőre meglepetés" - titkolózott Zámborszki Andrea.

A legtöbben még mindig spórolnak

Csákány István, a CulinArt Party Service ügyvezetője szerint a fent említett karácsonyi rendezvény a kivételek közé tartozik, a legtöbb cég még mindig csak óvatosan költ az év végi partira. "Mi még nem érezzük a válság végét, sőt a tavalyihoz képest idén mintha még kevesebb megrendelésünk lenne. A régi megrendelők sem áldoznak többet a karácsonyi bulira, mint korábban, sőt elvárják, hogy a szokásos színvonalat áremelkedés nélkül szolgáltassuk, ami nem könnyű, mivel a beszállítók árai is emelkedtek. Olyan cég is van, amely eddig tőlünk rendelte meg a catering szolgáltatást, de idén úgy döntött, hogy maga rendezi be a büféasztalt. Egyébként a cégek általában kétféle megoldásból választanak. Az egyik, hogy adnak egy fejkvótát dolgozónként és az osztályok ebből a keretből megszervezhetik maguknak a karácsonyi bulit; a másik pedig, hogy a cég maga viszi el az alkalmazottakat étterembe. Előbbi megoldást inkább a nagyobb vállaltok, utóbbit pedig jellemzően a kisebb cégek részesítik előnyben."

A CulinArt Party Service ügyvezetője hozzátette, hogy a vacsorán kívül ritka, hogy egy cég más programot is rendeljen. "A cégek számára a takarékosság a legfontosabb, ezért nem tartanak igényt a különféle programokra vagy fellépőkre."

Saját beszerzéssel költséghatékonyan

Az informatikai tanácsadással foglalkozó Kürt Zrt. munkatársai saját székházukban ünneplik meg a karácsonyt - tudtuk meg Gergácz Lili HR-vezetőtől. "Van egy konferenciatermünk, amely tökéletesen alkalmas arra, hogy ott tartsuk meg a karácsonyi vacsorát. Különleges meghívottak nincsenek, általában a vezetőség készül valamilyen produkcióval a dolgozók szórakoztatására. Természetesen fontos, hogy az egész eseményt a lehető legköltséghatékonyabban oldjuk meg, de igyekszünk ezt úgy csinálni, hogy ez ne menjen a szórakozás rovására. Amit csak lehet, önerőből szerzünk be. Például mi találjuk ki, hogy milyen italok legyenek, azokat hol vegyük meg, és hogyan szállítsuk a helyszínre." A Kürt Zrt-nél sem maradnak ajándék nélkül az évfordulós dolgozók. "Akik öt, tíz, vagy tizenöt éve dolgoznak a cégnél egy gravírozott tollat kapnak ajándékba. Ez már hagyománnyá vált nálunk, mivel minden évben ugyanez az ajándék illeti meg az éppen évfordulós dolgozókat" - mondta a cég HR vezetője.

Dorofejev Tamara

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről