Adu az MBA az álláspiacon?

Vágólapra másolva!
Mennyit lendít az álláskeresési esélyeken, ha valakinek MBA végzettsége van? Vannak, akik szerint belépő a multinacionális cégek menedzseri köreibe. Mások szerint ellenben a papír önmagában semmit sem ér. "Igaz/hamis?" rovatunkban a Master of Business Administration nevet viselő üzleti diploma hasznát vesszük nagyító alá. 
Vágólapra másolva!

Vannak olyan pozíciók amelyeknél előny az MBA-végzettség. Ritkán, de előfordul, hogy elvárás - mondja a diploma megítéléséről Lipták Claudia Boglárka, a BM Executive Search fejvadászcég üzletágvezetője. "Ha egy felsővezetői kiválasztás során van két egyformán szimpatikus, hasonló kompetenciákkal bíró jelölt, akkor dönthet az, kinek van MBA-je, de ennek hiányában senki sem válik esélytelenné egy pályázat során" - foglalta össze tapasztalatát.

A fejvadász hozzátette, nem maga a papír lendít az elhelyezkedési esélyen, hanem a képzés alatt megszerzett tudás. "Ha az MBA képzést valaki szívvel-lélekkel végzi el, akkor olyan gondolkodásmódot sajátíthat el, amivel sokkal jobban szerepel egy-egy interjúszituációban. Persze akadt példa arra is, hogy az MBA-s csalódást okozott."

Amerikai vs. magyar MBA

Az MBA képzések végzettségi szintje között nincs különbség, sokat számít viszont, hogy hol akkreditált az adott kurzus, milyen nyelven zajlik az oktatás, és milyen nyelvű diplomát kapnak a diákok - tudtuk meg Ráthonyi Verától, a CEU Üzleti Karának diáktoborzási munkatársától. "Magyarországon, a bolognai rendszerben a mesterképzés keretein belül elvégezhető MBA-k magyar akkreditációval rendelkező képzések, így a megszerzett diploma is magyar, amit azonban külföldön sokkal kevésbé ismernek el, mint az Egyesült Államokban vagy a Nyugat-Európában akkreditáltakat."

Miben más az amerikai képzés? "Az USA-ban akkreditált MBA-képzések rendkívül gyakorlatorientáltak, ahol a diákok rendszeresen prezentációkat tartanak, csoportos feladatokban vesznek részt, továbbá sok a beadandó feladat és a teljesítményt is főleg az aktivitás alapján ítélik meg a tanárok" - fűzte hozzá Ráthonyi Vera.

Pályakezdőknek nem sokat ér

Gyakori hiba végzős egyetemisták részéről, hogy első diplomájuk megszerzése után azonnal MBA-t kezdenek. "Ez nem ér sokat" - fogalmaz Lipták Claudia Boglárka. "Ahhoz, hogy ezt a képzést valaki hasznosítani tudja, 'le kell tudni fordítani' az elméleti tudást a gyakorlati életre, amely akkor valósítható meg, ha a már meglévő szakmai tudásra és tapasztalatra építik rá az MBA nyújtotta elméleti ismereteket. Akik betartják ezt a sorrendet, azoknak olyan mértékben teljesedik ki a tudásuk, hogy az átadható is lesz, tehát jobb vezetők lesznek, jobban fogják tudni fejleszteni a csapatukat és sokkal konstruktívabban állnak hozzá az egyes problémahelyzetekhez." - mondja a fejvadász.

Hol áll a magyar MBA nemzetközi viszonylatban? "Van a 'top MBA' kategória, amivel a magyar iskolák nem versenyezhetnek. Például ilyen az amerikai Yale vagy a Harvard Egyetemen. Egyrészről ezekben az iskolákban olyan kapcsolatrendszerre lehet szert tenni, ami után nem okoz nehézséget az elhelyezkedés, másrészről azonban nem ajánlanám ezeket az egyetemeket azoknak, akik Magyarországon szeretnének karriert építeni. Túlképzettnek, nehezen motiválhatónak tartják az ilyen pályázókat a munkaadók. Az itthon elvégezhető MBA képzések viszont közép- és felsővezetői szinten is jól használhatónak bizonyulnak" - mondja Lipták Claudia Boglárka.

A kapcsolatépítési lehetőséget hangsúlyozza Ráthonyi Vera is. "A tanárok és a diákok között is kialakulhatnak olyan hosszú távú kapcsolatok, amilyeneket máshogy nem lenne lehetőség kiépíteni. A tudás mellett ez is nagyban elősegíti a későbbi elhelyezkedési esélyeket. Általánosságban kijelenthető, hogy MBA diplomával könnyebb álláshoz jutni, de csak annak, aki tudja, hogyan és mire akarja felhasználni ezt a végzettséget" - mondta a CEU Üzleti Karának diáktoborzási koordinátora.

Amikor hátrány az MBA

Nem mindenkinek sikerül azonban kihasználni az MBA-ben rejlő előnyöket. Mária története jó példa arra, a sok millió forintos tandíjjal megszerzett külföldi menedzserdiploma és az ott kialakított kapcsolatrendszer kevés a magyar elhelyezkedéshez. Sőt, olykor hátrány. "Egy nemzetközi MBA képzésen vett részt még nyolc évvel ezelőtt "Ez egy executive MBA képzés volt, amely akkor a nemzetközi rangsorolás szerint az első húszban volt a világon. A képzés hat tömbből állt, mindegyik tömb keretében két-két hetet töltöttünk külföldön gyakorlaton, mindig másik országban. A tanterv és az oktatók is külföldiek voltak, általában reggel 9-től este 9-ig tartottak az órák, majd ezután kellett még különféle projektekben részt venni. A képzés végén a résztvevő egyetemek közül lehetett választani kettőt, amely a diplomát kiállította. Nekem az amerikai Purdue és a holland Tilburg egyetemekről származik a diplomám. Családalapítás miatt azóta most kezdtem neki először az álláskeresésnek egyelőre nem sok sikerrel, valószínűleg túlképzettnek számítok. A képzés alatt megszerzett kapcsolataimmal nem sokra megyek, mivel hiába van ismeretségem nagy amerikai cégek felsővezetőivel, ez nem sokat segít a magyarországi elhelyezkedésben. Ennek ellenére nem bántam meg, mert sok olyan emberrel találkoztam, akik valamely hazai MBA-t végezték el és azt látom, hogy az oktatás módját és a megszerezhető tudást sem lehet minőségben összehasonlítani."

Nemzetközi karrierhez elengedhetetlen

Úgy gondolja, a megszerzett tudásból és nem a papír meglétéből profitál majd Végh Norbert, aki informatikai projektmenedzserként iratkozott be 2009-ben a CEU MBA képzésére. Mint mondja, őt az intellektuális fejlődés lehetősége, a későbbi karrierkilátások és a nemzetközi közeg motiválták a legjobban. Hallgatótársai 19 országból érkeztek. "A közvetlen régiónkon túllépve már most komolyabb értékű munkaerő vagyok az amerikai típusú MBA diploma birtokában. Ugyanakkor az is igaz, hogy ma Magyarországon még nincsen akkora értéke az MBA-nek, mint a világ fejlettebb régióiban. Arra számítok, hogy ez az elkövetkezendő öt-tíz évben változni fog, ezzel együtt a diploma értéke is növekszik, és a későbbiekben hozzásegít egy felsővezető pozícióhoz, addig azonban leginkább a megszerzett tudás az, amiből profitálni tudok" fogalmaz a friss MBA-diplomás. Úgy látja, neki bejött a nemzetközi képzés. Ám aki Magyarországra fókuszálva - például helyi vállalkozóként - szeretne továbblépni, akkor a kapcsolatépítés miatt talán jobban jár egy magyar MBA képzéssel, ahol inkább helyi szakemberekkel ismerkedhet meg.

Dorofejev Tamara