Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Pályázás álláshirdetés nélkül - így is lehet

Vágólapra másolva!
Nem csak konkrét állásajánlatra lehet pályázatunkat beadni, hanem akkor is, ha nincs álláskiírás. Szakmai körökben "kezdeményező pályázásként" aposztrofálják a jelentkezés ezen formáját. Hogy miben más ez a pályázási műfaj a hagyományostól, erről dr. Szöllősi Ágnes személyzeti tanácsadót, a HR Development ügyvezetőjét (képünkön) kérdeztük.
Vágólapra másolva!

"A kezdeményező pályázás ugyanolyan "hideg hívás"-nak tekinthető, mint amikor ismeretlenként szeretnénk felvenni a kapcsolatot egy leendő vevővel, mert benne rejlik a kudarcélmény, az elutasítás. Ám ha egy cég éppen akkor keres új munkaerőt, és még nem írta ki a pályázatot, akár szerencsénk is lehet.

Alapos indoklás a kísérőlevélben

Akkor alkalmazzuk ezt a pályázási módot, ha tudjuk melyik cégnél, milyen pozícióban szeretnénk dolgozni. A kísérőlevélben a hagyományos, álláshirdetésre pályázásnál sokkal konkrétabban kell kifejtenünk, miért ennél a vállalatnál képzeljük el a jövőnket, és nem árt hangsúlyozni, hogy munkánkkal milyen hasznot vagyunk képesek hozni a munkaadónak, miként tudja a szakembergárdát személyünkkel erősíteni. Emellett tanácsos kiemelni lojalitásunkat, hűségünket és elkötelezettségünket is.

Vegyük fel személyesen a kapcsolatot

Érdemes a pályázás előtt meggyőződni arról, hogy van-e fogadókészség pályázatunkra, felvenni a kapcsolatot a vállalat HR-osztályával, vagy azzal a vezetővel, akinek felügyelete alá a megpályázandó munkakör tartozik. Javítja esélyünket, ha ismerünk valakit a cégtől, aki ajánl bennünket a HR-osztálynak vagy a szakterület vezetőjének. Használjuk ki, ha egyetemi, főiskolai tanárunk kapcsolatban áll a céggel. Pályakezdőként tőle is kérhetünk ajánlólevelet.

Mielőtt elküldjük a pályázatot, kérdezzünk rá, kinek címezhetjük a borítékot, érdemes az illetővel telefonon egyeztetni. Hatásosabb, ha személyhez szóló az anyagunk, és nem a Tisztelt Hölgyem/Uram megszólítással kezdődik.

Kérdezzünk rá, megérkezett-e a pályázat

Ha elküldtük a levelet, telefonon rákérdezhetünk, megérkezett-e jelentkezésünk, és mi a teendőnk. Nem tanácsos folyamatosan hívni a HR-osztályt, mert az visszatetszést kelthet. Ha nem jön válasz egy hónap múlva, azért megkérdezhetjük, történt-e változás, van-e esetleg lehetőség személyes beszélgetésre.

Példa a sikerre

Kezdeményező pályázásunk akkor lehet eredményes, ha a megcélzott cégnél a megpályázandó pozíció éppen üresedés előtt áll, és a cég, illetve a felvételért felelős munkatársa tudja, hogy milyen képességekkel rendelkező jelöltet keres. Előfordul azonban, hogy üresedéskor, és jelentkezésünk ellenére, meghirdetik az állást, mert szeretnének több pályázó alapján dönteni. Ám ekkor sem kell kétségbeesni.

Egy megtörtént eset: egy ismerősömtől kaptam egy önéletrajzot "x" menedzseri pozícióra. Tudtam, hogy egyik megbízómnál a hasonló pozícióban dolgozó kolléganő 3 hónap múlva szülni fog. Beajánlottam a pályázót, akinek önéletrajzát, referenciáit továbbítottam, ám első körben nem mutattak érdeklődést jelöltem iránt, egy hónap múlva meghirdettették velem az állást. A közel 300 jelentkező között nem volt nála megfelelőbb, sok forduló után, végül mégis ő nyerte el az állást, és kölcsönös megelégedésre máig ott dolgozik.

Állásbörzén is bevethető

Állásbörzéken előfordul, hogy konkrét állásajánlat híján a cég adatbankjába lehet bejelentkezni. A jó motivációs levél, a jelentkezés bővebb indoklása, a cég számára hozandó haszon kiemelése itt is fontos tényező lehet."

Leghatásosabb: kompetens ajánló, befolyásos fogadó

Egyébként hirdetés nélkül, iniciatíven, leghatásosabban úgy érdemes jelentkezni, hogy a kiválasztott cég befolyásos, döntéshozó, kompetens személyéhez egy hasonlóan kompetens, befolyással bíró személy adja át a jelentkezésünket. "

Tippek a kezdeményező pályázáshoz:

  • telefonos vagy személyes kapcsolatfelvétel a céggel
  • alapos indoklás a kísérőlevélben: megcélzott osztály, munkakör, haszon
  • lehetőség szerint ajánlás beszerzése
  • személyre szóló levél a HR-osztályra
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről