Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Az utóbbi egy héten beérkezett kérdésekre válaszolt munkajogi szakértőnk.
Vágólapra másolva!

Az ebédidő "alapból" nem számít bele a munkaidőbe

Kérdés: Ha én nyolc órában dolgozom akkor az úgy helyes, hogy 8 és fél órás a valódi "munkaidőm"? Vagy a nyolc órán belül jár az ebédidő? Van-e erre jogszabály vagy a munkáltató egyénileg szabályozhatja? Válaszát előre is köszönöm!

S.M.: Mit mond a munkaszerződése? A Mt. hatálya alá tartozóknál u.i. : A munkavállalónak a munkaidőben a munkavégzés megszakításával járó, legalább 20 perc időtartamú munkaközi szünet kell biztosítani. Ez az ún. 20 perces ebédidő csak eltérő rendelkezés vagy a felek eltérő megállapodása esetén számít bele a munkaidőbe, egyébként ezek hiányában nem része a munkaidőnek.

Mitől függ a szabadság?

Kérdés: 50%-os csökkent munkaképességűként ha napi 6 órában vállalok munkát, az éves alapszabadságom megváltozik-e? Idáig 8 órában dolgoztam, de ez Augusztus 1-től megváltozott, eddig 30 nap szabadságom volt, mivel 51 éves vagyok. Most csak napi 6 órát dolgozok, természetesen a fizetésem is annyival kevesebb, de Nagyon remélem, hogy az alapszabadság az megmarad, tehát a 30 nap.

S.M.: Marad a szabadság-napok száma! Mert a szabadság mértéke - a napok száma- csak és kizárólag a kortól függ, no meg a pótszabadság esetén a jogszabály szerinti feltételtől. A fizetett összeg van összefüggésben a munkaidővel és a munkabérrel.

15 százalékos bérpótlék éjszakai munka esetén

Kérdés: Tehergépkocsi-vezetőként a munkaidőm éjszaka 23.30-tól 07.30-ig tart. Az éjszakai munkavégzés miatt milyen juttatások járnak ez alapfizetésemen kívül?

S.M.: A Mt. szerint : d) éjszakai munka: a huszonkét és hat óra közötti időszakban teljesített munkavégzés; 146. § (1) Éjszakai munkavégzés esetén [117. § (1) bekezdés d) pont] a munkavállalót tizenöt százalékos bérpótlék is megilleti. És Önnek ez jár!

Jár a Gyed idejére fizetett szabadság

Kérdés: 2003. júliusában szültem 2005. júliusában lejárt a gyedem és visszamentem dolgozni. A munkáltatom szerint a GYED idejére nem jár fizetett szabadság. Az ő értelmezésében semmilyen szabadág nem illeti meg a gyedről visszatérő dolgozott. Ez valóban így van?

S.M.: JÁR! Itt a szabály rá: Mt, 1992.évi XXII.tv.
130. § (1) A munkavállalót minden munkaviszonyban töltött naptári évben rendes szabadság illeti meg, amely alap- és pótszabadságból áll.

(2) A munkaviszony szünetelésének időtartamára a következő esetekben jár szabadság:
a) a keresőképtelenséget okozó betegség tartamára;
b) a szülési szabadság tartamára;
c) a tizennégy éven aluli gyermek gondozása vagy ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadság első évére;
d) a harminc napot meg nem haladó fizetés nélküli szabadság tartamára;
e) a tartalékos katonai szolgálat idejére, és
f) minden olyan munkában nem töltött időre, amelyre a munkavállaló távolléti díj-, illetve átlagkereset-fizetésben részesül.

Napi 4 óránál több munka esetén elvész a Gyes

Kérdés: Jelenleg Gyesen vagyok és 4 órában visszamegyek dolgozni a régi munkahelyemre. Ebben az esetben a munkaadóm túlóráztathat-e vagy sem. Ha igen akkor mennyit? Nem veszítem e el a gyes-re való jogosultságomat, ha heti 20 óránál többet dolgozom?

A napi 4 óra nem lehet több? mert akkor elveszti a gyest. (Jól tudja.) Ennyi munkaidő letöltésére kötelezhetik.

Szóban felmondtak, táppénzre mentem

Kérdés: Ez év június 28-án a munkahelyi vezetőm, a HR-es és az üzemvezető, éjszakai műszak után behívtak és közölték velem, hogy július 1-én átszervezés miatt megszűnik a munkaköröm. Mindez szóbeli közlés volt, csak a hátralévő 3 napi munkavégzéstől eltekintettek mondván kifizetik. Másnap menjek be és a papírokat írjam alá. A hír olyan sokkolólag hatott rám, hogy azonnal orvoshoz kellett mennem, aki táppénzre vett.

Kérdésem meddig tarthat az orvos táppénzen ha állapotom továbbra sem javul, mikor mondhat fel a vállalatom. Szerződésem határozatlan időre szól, 12 éve dolgozom itt és 45 éves vagyok. Végkielégítés az átszervezésre vonatkozó időszakra jár-e ,mert 3 havit említettek a beszélgetéskor, amely sima felmondás esetén járna. A felmondás aláírásakor mire kell figyelnem?

S.M.: A táppénz alatt - max. 1 évig - és azt követő 30 nap alatt nem kezdődhet el a felmondási idő. Önnek jár a felmondási idő, a végkielégítés és a felmondási idő felére kötelezhetik munkavégzésre. Az aláírása az átvételt igazolja. Ha van benne lemondó nyilatkozat, azt ne írja alá, valamint azt a napot vezesse rá, amikor átvette az iratot.

Telephely-áthelyezés: "Mi van, ha nem vállalom az ingázást?"

Kérdés: 32 éve dolgozom egy helyen, a nyugdíjig egy évem van. Munkahelyem jelenlegi telephelyét megszünteti, ill. áthelyezi lakóhelyemtől kb. 26 km-re. Kötelező-e a munkaszerződést módosítani ebben az esetben. További kérdésem, származhat-e hátrányom abból, ha a munkaszerződésem módosításához nem járulok hozzá, tehát nem vállalom a napi kb. 50 km-es utazást lakóhelyem és az új telephely között. Élhetek-e ez esetben a rendkívüli felmondással? Megjegyzem még, a cég felmondani nem szándékozik nekem, mert akkor végkielégítést, ill. a védett kor miatt még 3 hónapot kellene fizetnie.

S.M.: Ha nem változó munkahelyre szól a munkaszerződése, akkor a következő a szabály az Mt-ben:

76/C. § (1) A munkaviszony - a felek megállapodásának megfelelően - állandó vagy változó munkahelyen történő munkavégzésre jön létre.

(4) Amennyiben a munkáltató székhelyének, telephelyének megváltozása miatt a munkavállaló munkavégzésének helye módosul, a munkaszerződést módosítani kell, ha
a) a változás következében a munkahely és a lakóhely közötti naponta - tömegközlekedési eszközzel - történő oda- és visszautazás ideje másfél, illetve tíz éven aluli gyermeket nevelő nő és tíz éven aluli gyermeket egyedül nevelő férfi, valamint a megváltozott munkaképességű munkavállaló esetében - a megváltozott munkaképességű munkavállaló által igénybe vett közlekedési eszközzel - egy órával növekszik, vagy
b) a változás a munkavállaló számára személyi, családi vagy egyéb körülményeire, illetve költségeire tekintettel aránytalan vagy jelentős sérelemmel jár.

(5) A munkaszerződés módosítása során a munkáltatónak és a munkavállalónak a módosításból eredő utazási többletköltségek viseléséről is meg kell egyeznie.

1. Ha a törvény szerint módosítani kell a munkaszerződést és nem kerül rá sor, bírósághoz kell fordulni, vagy
2. Ezért - felszólítást követően - rendkívüli felmondással is élhet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről