Januárban 684 ezer magyar keresett állást

Vágólapra másolva!
Több mint 90 ezerrel nőtt az álláskeresők száma januárban Magyarországon, annak ellenére, hogy 37 ezer új munkahelyet jelentettek be a foglalkoztatók - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adataiból. A megugrás oka a hivatal szerint az, hogy még nem indult be a közfoglalkoztatás új rendszere.
Vágólapra másolva!

Idén januárban 15,7 százalékkal - 93 ezer fővel - nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma az előző hónaphoz képest, és még a szezonálisan kiigazított adatok szerint is mintegy 36 ezerrel többen kerestek állást az év első hónapjában, mint decemberben - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) legfrissebb munkaerő-piaci adataiból.

Az álláskeresők száma annak ellenére emelkedett ilyen nagy mértékben, hogy az év első hónapjában az előző hónaphoz képest 132,9 százalékkal - több mint 21 ezer darabbal - nőtt a bejelentett új állások száma. A foglalkoztatók összesen 37 000 új munkahelyet jelentettek be januárban.

Az NFSZ adatai szerint a januári zárónapon (20-án) több mint 684 ezer álláskeresőt tartottak nyilván, az előző év azonos időszakához képest létszámuk 4,8 százalékkal - 31 300 fővel - emelkedett.

A nagyarányú növekedés meghaladja a szokásos januári felugrás mértékét, és ennek az az oka a foglalkoztatási szolgálat szerint, hogy a január 20-i zárónapig "még nem sikerült teljes mértékben beindítani a közjellegű foglalkoztatás új rendszerét". A legtöbb álláskereső Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tartották nyilván, előbbiben 80 200, utóbbiban 74 600 főt.

Az újonnan bejelentett állások 33,3 százaléka volt nem támogatott álláshely, 66,7 százalékát pedig valamilyen támogatott foglalkoztatási forma keretében kínálták a munkáltatók.