Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Jön az új, egyszerű adónyilatkozatos szja-bevallás

Vágólapra másolva!
A múlt héten megszavazott adócsomag szerint a jövőben nyilatkozattal is lehet adóbevallást tenni. Az egyszerűbb forma azoknak jelent könnyítést, akik egy helyről kapnak fizetést és egyebek mellett nem kérik a családi kedvezmény megosztását. A lehetőség egymillió embert érinthet, azonban legkorábban 2012-ben alkalmazható.
Vágólapra másolva!

Az adócsomag módosítása értelmében a jövőben új formában, adónyilatkozattal is bevallhatjuk a személyi jövedelemadónkat; a munkáltatói adómegállapítás, az önadózás és az adóhatóság közreműködésével készített adóbevallás lehetősége azonban továbbra is megmarad.

Több együttes feltétele is van annak, ha valaki az adóbevallását adónyilatkozattal szeretné letudni. Akkor választható, ha valaki kizárólag egy munkáltatótól szerez jövedelmet, amely után az adót már levonták. A levont, valamint a ténylegesen fizetendő adó különbsége nem haladhatja meg az ezer forintot. Akkor választható ez a forma, ha a magánszemély a családi kedvezményt nem kívánja megosztani, illetve ha nem alkalmaz tételes költségelszámolást. Feltétel továbbá az is, hogy a nyilatkozó csak a munkáltatón keresztül érvényesít adókedvezményt és adójóváírást, illetve ha önkéntes kölcsönös pénztár vagy nyugdíj-előtakarékossági számla javára nem rendelkezik az adójáról.

Akár egymillió embert érinthet

Abban az esetben is alkalmazható még ez a forma, ha más forrásból is származik valakinek - alkalmanként a százezer forintot meg nem haladó - jövedelme, melyből az adót és az adóelőleget a kifizető hiánytalanul levonta. A törvény szerint a legfeljebb ezer forint különbözetet az adóhatóság nem tartja nyilván: azt a magánszemélynek nem kell megfizetnie, illetve az adóhatóság nem téríti vissza.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
2012-től új módszerrel is bevallható lesz az szja

Több százezer embert, akár egymilliót is érinthet az új szabályozás - mondta az [origo]-nak Vámosi Nagy Szabolcs, a Ernst and Young adószakértője, hozzátéve, hogy ha a munkáltató is elvállalja a közreműködést, ez egy nagyon vonzó forma lehet. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy legkorábban a 2012. május 20-ig benyújtandó adóbevallás során lehet ezzel a lehetőséggel élni a 2011-es adóévre vonatkozóan. 2010-ről ugyanis még nem lehet adónyilatkozatot tenni - a jövő május 20-ig történő bevallás során - az adórendszer bonyolultsága miatt.

A munkáltató is segít

Az új forma miatt módosítani kellett egyes eljárásjogi kérdésekben az adózás rendjéről szóló törvényt is. Eszerint, ha a munkáltató nem vállalja a magánszemélyek adójának megállapítását, tájékoztatnia kell az adónyilatkozat vagy az egyszerűsített bevallás választásának lehetőségéről. Ha a dolgozó az adónyilatkozatot választja, akkor kérésére a munkáltató papír alapon átadja az adónyilatkozat nyomtatványát. A bevallást az adóévet követő év május 20-ig kell teljesíteni.

A nyilatkozat beadása a papír mellett történhet elektronikus úton is. Az adónyilatkozat kizárólag a magánszemély adatait, valamennyi adóévi adóköteles jövedelem együttes összegét, személyi jövedelemadó kötelezettségét és a levont személyi jövedelemadó-előleget tartalmazza.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről