Közmunkásokat vehetnek fel a kórházak

Vágólapra másolva!
Kényszerűen fogadják a kórházak a kormányzat javaslatát, hogy áprilistól közmunkásokat foglalkoztassanak, a gyógyítás ugyanis nagyon speciális feladat - véli Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke. Ha azonban nem érkezik plusz munkaerő, akkor osztályokat fenyeget a bezárás. A javaslat alapján áprilistól decemberig 800 munka nélkül lévő közmunkás kezdheti el ténykedését az egészségügyben. Foglalkoztatásukra egymilliárd forintot szán a Közmunka Tanács - tudta meg a Világgazdaság Bálint Attilától, a munkaügyi tárca szakmai tanácsadójától.
Vágólapra másolva!

A közmunkásokkal ugyan egyelőre az általános munkanélküliséget is enyhítő, mennyiségi munkaerőpótlásról van szó, ám ha jól választják ki a kórházak a leendő kollégákat, megfelelő képzésekkel két év múlva minőségi munkaerőhöz jutnak. A munkatársak válogatására lehetőségük van, de a jelentkezők is mondhatnak nemet, ha megriadnak a kórházi "szagoktól", a vér látványától.

Szakmai szűrésen át vezet az út

A kórházaknak e hónap végéig kell jelezni munkaerőigényüket a Közmunka Tanácsnak. Februárban összesítik a munkaügyi központok által jelzett jelentkezőket, ezután a szakmai szűrés következik: alkalmasak-e a jelentkezők a betegekkel való foglalkozásra? A rostán fönnakadók aztán leendő munkahelyükkel ismerkednek meg, ott dől el véglegesen a sorsuk. Ezt követően, márciusban kell benyújtani a kórházaknak a Közmunka Tanácshoz a pályázatot, s áprilistól munkába állhatnak a tanács büdzséjéből fizetett dolgozók.