Csak papíron dolgoznak többen az oktatásban

Vágólapra másolva!
Meghökkentő adatot közölt a Központi Statisztikai Hivatal: az oktatásban dolgozók száma a tanári leépítések ellenére 10 ezer fővel nőtt. Valójában az iskolákat fenntartó önkormányzatoktól szakfeladat-átsorolás következtében "papíron" vándoroltak - főként gondnokok, szerelők, gazdasági vezetők - a közigazgatásból az iskolákhoz. Továbbra is ugyanott dolgoznak és ugyanazt csinálják, mint korábban. A tanárok száma ezzel szemben 6 ezer fővel csökkent - írja Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A lap a közszféra létszámhelyzetét bemutató hétfői cikkében azt írta, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint két év alatt 90 ezerrel csökkent a közintézményekben dolgozók száma, a pedagógusoké viszont - meglepetésszerűen - növekedett.

A Népszabadság utánajárt, mi ennek az oka. Kiderült, a közigazgatásból, leginkább az intézményfenntartó önkormányzatoktól 30 ezer alkalmazott szakfeladat-átsorolás következtében tavaly óta az oktatási ágazatba, vagyis papíron más területre került át. Többségük fizikai munkás, gondnok, vagyonkezelő, illetve gazdasági vezető. Az intézményi struktúra változása - például a falusi iskolák összevonása, a kistérségi társulások megjelenése - lehetőséget adott arra, hogy bizonyos szaktevékenységek művelői - ilyen a gazdasági vezető, illetve ügyintéző is - az önkormányzatok állományából átkerültek az intézményekbe. Vagyis az irányítás ezentúl nem a jegyző, hanem az intézményvezető hatáskörébe tartozik.

Valójában hatezerrel kevesebb a tanár

Az oktatási tárcánál elmondták, 2005-2006-os tanévben még 163261 volt a tanári létszám, a mostani tanévben pedig már csak 157149, tehát hatezer fővel csökkent az általános és középiskolai tanárok száma.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Árok Antal is arra hívta föl a figyelmet, hogy a statisztikai hivatal adatai nemcsak a pedagógusokat, hanem a technikai alkalmazottakat is az oktatási ágazatban jelenítik meg.