Elbocsátások a magyar külképviseleteken

Vágólapra másolva!
Csökken a hazai külképviseleteken dolgozók létszáma. Ezen az sem változtat, hogy egyes alakuló új külképviseletek több diplomatát igényelnének. Az elbocsátások főként az adminisztratív területeken dolgozókat és a kisegítő személyzetet érintik.
Vágólapra másolva!

Belföldön előreláthatólag 130 főtől válik meg a Külügyminisztérium, míg a magyar külképviseletekről idén 116, jövőre pedig újabb 72 fő elbocsátását tervezik - jelentette be Fekszi Márta, a tárca államtitkára a külképviseletek kétnapos budapesti találkozóján.

A diplomaták számát tovább növelik

A leépítésekkel párhuzamosan ugyanakkor a diplomaták számát is növelni szeretnék: így például Zágrábban, Belgrádban, Bukarestben, Szarajevóban, Kijevben, Moszkvában és Ankarában. A konzulátusokat nem érinti a leépítés: a Lyonban és Chicagoban alakuló új konzulátus mellett a csíkszeredai, moszkvai és bangkoki konzulátusokon is többen dolgoznak majd.

Az elbocsátások a kisegítő személyzetet sújtják

Göncz Kinga az elbocsátások kapcsán fontosnak tartotta megjegyezni: ezek nem a diplomatákat, hanem főként az adminisztrációban dolgozókat, a kisegítő személyzetet érintik: a tervek szerint őket olcsóbb helyi munkaerővel pótolnák -áll a Magyarorszag.hu beszámolójában.