Viszlát Amerika! Egyre erősebb a Egyesült Államokból kilépni szándékozók hangja

Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Mégsem minden fenékig tejfel az Amerikai Egyesült Államokban. A sokak által az ígéret földjének tartott hatalmas országról kiderült, hogy az amerikai felnőttek negyede szeretné, ha országa kilépne az Államok kötelékéből. A texasiak, a kaliforniaiak és a New York-iak állnak a legközelebb ehhez, de az alaszkaiak körében a legnépszerűbb az egyelőre elképzelhetetlen ötlet megvalósítása.
Vágólapra másolva!

A felmérések szerint az unióból való kilépésre tett erőfeszítések Kaliforniától Texasig egyre nagyobb lendületet kapnak. Annál is inkább, mert a leginkább rebellisnek számító Texasban mind hangosabbak az elszakadás hívei. Nem is csoda, hiszen 

ezzel megállíthatnák a Mexikóból érkező bevándorlók tömegeit, és így a szövetségi kormány sem tehetne semmit.

A felmérések szerint azonban a fagyos Alaszkában támogatják a legtöbben az elszakadást. Az alaszkaiak több mint egyharmada – 36 százalék – azt szeretné, ha az állam kilépne az unióból.

Ráadásul a YouGov közvélemény-kutató tanulmányából az is kiderült, hogy nem csak a republikánus beállítottságú államok akarnak kivonulni. A demokraták által irányított Kalifornia és New York a következő a sorban, ahol a lakosság 29, illetve 28 százaléka támogatja a kilépést. Az oklahomaiak (28 százalék), a nebraskaiak (25 százalék), a georgiaiak (25 százalék), a floridaiak (24 százalék) és a washingtoniak (24 százalék) szintén a szövetségi államból kivezető utakat nézik. A spektrum másik végén Connecticut található, ahol a lakosok mindössze 9 százaléka keresné az unión kívüli boldogulást.

Taylor Orth közvélemény-kutató szerint a múlt havi, mintegy 35 000 felnőtt bevonásával készült felmérés szerint 

jelentős támogatottsága van az ország „feldarabolásának.”

Országosan az amerikai válaszadók 23 százaléka mondta azt, hogy szeretné, ha állama kilépne. Mintegy fele (51 százalék) ellenezte az elszakadást, 27 százalékuk pedig bizonytalan volt.

Paul Roberts, a Seattle Times újságírója szerint a kilépési hajlandóság egyre inkább felfelé ível. Ezt a politikai polarizációnak, a városok és a vidék között növekvő feszültségnek, valamint az államok és a szövetségi kormányzat közötti ellentéteknek tulajdonította olyan kérdésekben, mint például a bevándorlás és a határbiztonság.

A kutatók azt is megállapították, hogy a fiatal felnőttek szívesebben akarnak elszakadni, mint az idősebbek. A republikánusok pedig "nagyobb hívei" a szétválásnak, mint a demokraták.

Az önállósodási hajlandóság az állam méretéhez, népességéhez és talán még a gazdaságához is kapcsolódik. Alaszka, Texas, Kalifornia és New York mind a népesség, mind a méret tekintetében előkelő helyen áll, így elég gazdasági befolyásuk van ahhoz, hogy egyedül is meg tudják lépni.

De a nép támogatása önmagában nem elegendő az államok elszakadásához – amint azt a polgárháborúban a szakadár Konföderáció is megmutatta. Sok jogtudós azt állítja, hogy 

az Egyesült Államok alkotmánya nem teszi lehetővé az államok számára a kilépést.

A közvélemény-kutatók szerint azonban az amerikaiak más véleményen vannak. Körülbelül egynegyedük mondta azt, hogy az államok az alkotmány értelmében kiválhatnak, egyharmaduk pedig azt, hogy nem.

A texasi republikánusok 44 százaléka teljes mértékben támogatja a „Texitet”.

Szószólói szerint a drámai lépés – amelyet a brit Brexit inspirált – segítene megoldani a bevándorlási válságot és a Washingtonnal folytatott harcot arról, hogy ki ellenőrizze a mexikói határt.

Daniel Miller, a Texasi Nacionalista Mozgalom elnöke szerint az unióból való kilépés az egyetlen módja annak, hogy „észszerű bevándorlási rendszert” alakítsanak ki. Mindenesetre Greg Abott Texas republikánus kormányzója lehűtötte a kedélyeket, amikor a 60 Minutes című műsorban azt nyilatkozta: „nem igaz, hogy a Texit híve.”