Trump képességeinek bírálatával akarják újra helyzetbe hozni a 81 éves Bident

US election: What if Biden or Trump leaves the race?
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
A haladók nem nézték tétlenül Joe Biden egyre feltűnőbb bakijait. A láthatatlan emberekkel kezet rázó, a politikusokat összekeverő, a Francois Mitterandot Emmanuel Macronnal összekeverő amerikai elnök hibáit már a Demokrata Párt sem nézhette tétlenül, egy napokban megjelent tanulmány szerint Donald Trump szellemi hanyatlása nyilvánvalóbb Bidenénál.
Vágólapra másolva!

A Paul Quirk, a British Columbia Egyetem politikaprofesszora nemrég publikált tanulmányában kifejti, hogy a republikánus Trump szellemi hanyatlásának két ékes bizonyítéka az „elmosódott beszéd” és „durva, rendszeresen ismétlődő hibák”.

A 2024-es elnökválasztás két éllovasának életkora az elmúlt hetekben egyre inkább a középpontba került, hiszen 

aligha kétséges, hogy a 81 éves Biden és a 77 éves Trump száll majd újra ringbe a novemberi amerikai elnökválasztáson. 

S ugyan Trump sem hibátlan, ám ellenfele szinte hetente meglepi valami váratlan és érthetetlen húzással a híveit és ellenfeleit.

Előfordult, hogy Biden elesett vagy beverte a fejét, eltévesztette a brit miniszterelnök, Rishi Sunak titulusát, gyakran tanácstalanul téblábol beszédei után, és egy ízben eltévedt a Fehér Ház kertjében, testőrei mutatták meg az utat, vagy Helmut Kohl néhai német vezetőt összetévesztette Angela Merkel volt kancellárral.

Nem csoda, akad olyan – nyilván nem a republikánusokkal szimpatizáló professzor –, aki szerint sem Trump a legélesebb kés a fiókban.

A felmérések szerint a népszerűségi versenyen Bident némileg megelőző Trumpot is kritizálják kijelentései miatt, például azért, mert republikánus riválisa, Nikki Haley úgy jellemezte, mint akit időnként cserben hagyna a memóriája. Igaz, ami igaz, Trump a New Hampshire-i Concordban tartott nagygyűlésen az állam kulcsfontosságú előválasztása előtt többször is tévesen utalt arra, hogy Nikki Haley volt a felelős a biztonságért az amerikai Capitolium-lázadás idején – nem pedig Nancy Pelosi. És úgy tűnt, hogy összekeverte Bident és Obamát, az elmúlt néhány hónapban az „Obama-adminisztrációt” jelen időben, Obamát pedig „jelenlegi elnökként” emlegette a kampányban.

Quirk professzor úgy gondolja, hogy Trump vonásai valójában aggasztóbbak, mint Bidené.

„A kampány szempontjából Biden életkora kevésbé lehet probléma, mint Trump nyilvánvalóbb kognitív hanyatlása, amely az elmosódott beszédben és a durva, ismétlődő hibákban jelenik meg egy-egy kampánygyűlésen. De kétségtelen, hogy jogos az aggodalom Biden életkorával kapcsolatban, mert a második ciklus végére csaknem öt évvel idősebb lesz, mint most, s aligha fog javulni a szellemi állapota. S ha ez bekövetkezik, az az igazi veszély, hogy Biden nem ismeri fel, és nem engedi, hogy az alelnöke vegye át a vezetést” – nyilatkozta Paul Quirk.