Gulyás Gergely: A békét csak akkor tudjuk elérni, hogyha tárgyalások lesznek

Gulyás Gergely, Tusnádfürdő 2023

Kép: Gulyás Gergely Fb., Bethlendi Tamás
Vágólapra másolva!
Nem a fegyverszállításokat kellene szorgalmazni, hanem azt, hogy minél előbb érjük el, hogy legyen tűzszünet és kezdődjenek meg a béketárgyalások. Minden más egy eszkalációhoz vezet – mondta a 888 érdeklődésére Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban csütörtökön.
Vágólapra másolva!

– így reagált Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a 888-nak arra a hírre, miszerint Oroszország kilépett a Fekete-tengeri gabonamegállapodásból.

Hozzátette:

"Nem a fegyverszállításokat kellene szorgalmazni, hanem azt, hogy minél előbb érjük el, hogy legyen tűzszünet és kezdődjenek meg a béketárgyalások. Minden más egy eszkalációhoz vezet. Egy eszkaláció során általában mindkét fél a másiknak kedvezőtlen döntéseket szokott hozni, de hogy melyik döntést pontosan mi indukálja, azt nem tudjuk kitalálni" – mondta.

Forrás: Origo

– világított rá a miniszter a gabonaszállítás megszűnésének következményeire.

Gulyás Gergely szerint „az ukrajnai háborúnak rendkívül sok negatív következménye van", példaként említette: „azok az ellátási láncok, amelyek egyébként éveken, vagy évtizedeken keresztül működtek, most megszakadtak".

– zárta végül gondolatát.

Forrás: Origo

Gulyás Gergely a csütörtöki pódiumbeszélgetésen többek között azt is mondta, hogy szerinte a háború végkimenetele a jövő évi amerikai elnökválasztással áll szoros összefüggésben. Megállapította:

A miniszter megjegyezte: Magyarország első biztonságos országként befogadta a menekülteket, segíti Ukrajnát, mégis ellenséges magatartást tapasztal a kijevi kormány részéről.

Gulyás Gergely: Akár már októberre egyszámjegyűre csökkenthet az inflációhttps://www.origo.hu/itthon/20230720-gulyas-gergely-oktober-egyszamjegyu-inflacio.html?fbclid=IwAR1cfzgrCtir1DUNNJsfIiww_BxgPVOs9PovtsLhPxukRRPVAm-uEqOhyX4

Kérdés, hogy a tagországok meddig hajlandók finanszírozni a háborút, van-e perspektívája annak, amit eddig tettek. Gulyás Gergely szerint felelőtlenség egy befagyott konfliktust éveken át finanszírozni úgy, hogy érdemben jobb eredmény nem várható, az egyedüli megoldás a tűzszünet, a béke, ami az öldöklésnek véget vet.