Wagner-baloldal: a Gyurcsány vezette tömb mindenáron a háború részesévé akarja tenni Magyarországot

Oroszország - Wagner, krízis, puccskísérlet, polgárháború, Oroszország, 2023. 06. 24.
A member of Wagner group gestures as he sits atop of a tank in a street in the city of Rostov-on-Don, on June 24, 2023. President Vladimir Putin on June 24, 2023 said an armed mutiny by Wagner mercenaries was a "stab in the back" and that the group's chief Yevgeny Prigozhin had betrayed Russia, as he vowed to punish the dissidents. Prigozhin said his fighters control key military sites in the southern city of Rostov-on-Don. (Photo by Roman ROMOKHOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Amit a magyarországi baloldal a hétvégén mutatott, világosan alátámasztani látszik azt, hogy már a nemzetközi realitásérzéküket is elveszítették, a kormányellenes gyűlölet és a háborúpártiság pedig csak gerjeszti ezt a realitásvesztést  – közölte a 888 érdeklődésére Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője.
Vágólapra másolva!

888: A hétvégi oroszországi események kapcsán megdöbbentő kijelentések születtek a magyar baloldalon, többen gyakorlatilag szurkolni kezdtek a Wagner-zsoldoshadsereg. Mit gondolt, amikor ezt látta?

Ifj. Lomnici Zoltán: A Wagner csoport alapvetően egy üzleti vállalkozás "széles portfólióval", azonban tagadhatatlanok a nácizmussal és Hitler kedvenc zeneszerzőjével való ideológiai kapcsolódásai. Ugyanakkor azt a történelmi eseményt, hogy "a szovjet-orosz csapatok szabadították fel hazánkat a náci elnyomás alól" kiemelt politikai toposzként kezelték szocialista-liberális kurzusok.

Az a tény, hogy a baloldal a jelenlegi konfliktusban képes egy náci háttérrel is rendelkező szervezet mellé állni, az elvtelen hatalomvágyuk újabb ékes bizonyítéka.

Az már egyfajta tendencia, hogy az ellenzék részben a külföldi pénzügyi támogatóinak érdekei miatt, részben saját egyre gyengébb szellemi-intellektuális állapota okán már nem képes vagy nem is alkalmas sem a bel,- sem a külpolitikai folyamatok helyes, a magyar érdekek mentén történő detektálására. Emellett a Gyurcsány vezette balos tömb mindenáron a háború részesévé akarja tenni Magyarországot, és a fegyveres lázadás esetében is így viselkedik (az orosz elnök hazaárulásnak nevezte a zendülést), pedig egyértelműen az a nemzeti érdekünk, hogy kimaradjunk ezekből a konfliktusokból.

Members of Wagner group sit atop of a tank in a street in the city of Rostov-on-Don, on June 24, 2023. President Vladimir Putin on June 24, 2023 said an armed mutiny by Wagner mercenaries was a "stab in the back" and that the group's chief Yevgeny Prigozhin had betrayed Russia, as he vowed to punish the dissidents. Prigozhin said his fighters control key military sites in the southern city of Rostov-on-Don. (Photo by Roman ROMOKHOV / AFP) Forrás: AFP/Roman Romokhov

888: Nyugaton feltűnően nagy volt a csend a történésekkel kapcsolatban, még a minden lében kanál Európai Bizottság is „belügynek" nevezte az eseményeket. Mi az oka annak, hogy a baloldal folyamatosan a találomra választott szélsőségeseknek szurkol az "ellenségem ellensége a barátom" logika mentén?

Ifj. Lomnici Zoltán: Vágyvezérelt híradások eleinte többet tulajdonítottak az akciónak valós jelentőségénél, jóllehet az EU-s, transzatlanti hatalmi központokban is vélhetőleg pontosan tudták, hogy

az ilyen típusú lázadások nem ingatják meg Oroszország vezetését és hatalmi elitjét.

Az a posztkommunista és anarcho-liberális hazai baloldal erkölcsi válságát mutatja, hogy a káoszt és az erőszakot támogatja egy nemzetközileg ennyire feszült időszakban.

888: Miért vonzódik ennyire a hazai baloldal az erőszakhoz?

Ifj. Lomnici Zoltán: Szakértők szerint puccs helyett érdemes inkább katonai lázadásról, zendülésről vagy fegyveres zsarolásról beszélni, amelynek a legfőbb célja – a hatalomátvételi szándéknál is erősebben – az előnyösebb pozíciók hatalmi „kialkudása" lehetett, hírek szerint a Wagner csoporttól, mint magánhadseregtől közvetlenül Prigozsin zsarolási kísérlete előtt kezdték el megvonni a támogatásokat. A forrásvesztés miatti feszültség még nagyobb agressziót szül, ez pedig összefüggésben állhat a társadalmi támogatás nélküli hatalmi vágyak és politikacsinálás kérdésével is. Edward O. Wilson amerikai biológus az On Human Nature (Az emberi természetről) c. könyvében kifejtette, hogy az agresszió jellemzően az erőforrások feletti ellenőrzés megszerzésének eszköze. Egyfajta párhuzam, hogy a hatalmi-anyagi céljai miatt frusztrált baloldal ezért vonzódik eleve az agresszív, káros társadalmi interakciók eszköztárához, és talán emiatt is örülhettek Prigozsin lázadásának.

Jámbor András, tüntetés, baloldal, karmelita, rendőrök Forrás: Origo

888: Az esetleg felmerülhetett a baloldalon, hogy Putyin után adott esetben valaki rosszabb is jöhet?

Ifj. Lomnici Zoltán: Amit a magyarországi baloldal a hétvégén mutatott, világosan alátámasztani látszik azt, hogy

már a nemzetközi realitásérzéküket is elveszítették

(a kormányellenes gyűlölet és a háborúpártiság pedig csak gerjeszti ezt a realitásvesztést). Prigozsin Oroszországa a harcokban – elemzések szerint komoly valószínűséggel – meg sem állna Kijevig, így a belső fegyveres lázadás (ugyan nem reálisan) sikeres kísérlete elvileg még azt is eredményezhetné, hogy eszkalálódik a háború és akár világháborúvá is válik. Hans Rauscher, egy neves osztrák elemző a Der Standard c. lapban: Putyin veszélyes, de Prigozsin még rosszabb lenne (pl. a nukleáris kockázat miatt) A lázadás miatti káosz sikeres elkerülése ezért végső soron a békepárti Magyarország érdeke is, míg a baloldal nyilvánvalóan más forgatókönyvet remélt ehhez képest. A hazai baloldal semmit nem tanult: a tavaly áprilisi választási vereségük mértékében közrejátszhatott a háborúpárti álláspont, de a magyar emberek érdekei helyett most is a „guruló dollárokat" fizető nemzetközi megbízóik elvárásait tekintik prioritásnak.