G. Fodor Gábor: Most kell igazán észnél lenni

Orbán Viktor évértékelő beszéde, Orbán Viktor miniszterelnök, 2023, Várkert Bazár, évértékelés,
Vágólapra másolva!
A gender tekintetében is nyomás alatt állunk. A pedofília ügye, ami a beszéd végén hangzott el, az azt jelenti, hogy ebben is állást kell foglalnunk és ellen kell állni – mondta a 888 érdeklődésére G. Fodor Gábor, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédére reagálva.
Vágólapra másolva!

G. Fodor Gábor szerint a beszéd üzenete, hogy „most kell észnél lenni”, ugyanis a háború miatt 2023 a legveszélyesebb év lesz.

A stratégiai igazgató szerint: „A miniszterelnök arról beszélt, hogy a béketábor elfogyott, egyedül maradtunk a Vatikánnal és rajtunk is hatalmas a nyomás. Egész Európa annak a küszöbén áll, hogy bármelyik pillanatban belesodródhat a háborúba. Ebben a helyzetben kell észnél lenni, mert aki azt gondolja, hogy a háborút menedzselni tudja az túlbecsüli a saját erejét és lebecsüli a háborúnak a veszélyes természetét.”

G. Fodor Gábor Fotó: Polyák Attila - Origo

Kiemelte továbbá azt is, hogy „nagyon kemény nyomásnak kell eleget tenni és ebben kell megpróbálni valahogy fenntartani a céljainkat”.

G. Fodor Gábor úgy véli, hogy „a másik probléma, ami veszélyt jelent és amit menedzselni kell, azaz infláció, ami nagyrészt a háború következménye”.

Kifejtette, hogy a brüsszeli elhibázott szankciók eredője az elszabadult infláció, ami maga alá gyűri Európát és „óriási nehézségeket jelent”. Magyarország azt tűzte ki célul, hogy „megfékezi és egyszámjegyűvé teszi az inflációt”.

Hangsúlyozta:

„Ha a Gyurcsány Ferenc vezette ellenzék lenne kormányon mi lenne az országgal? Ez még egy szerencsés helyzet, hogy olyanok vannak a kormánynál, akiknek van tapasztalatuk a válságkezelésben, meg abban, hogy kivédjék a nemzetközi befolyásolási kísérleteket” – értékelt.

A politológus szerint volt egy harmadik eleme is annak a veszélylistának, amiről a miniszterelnök beszélt, ez pedig a kulturális háború, amit Amerika kezdett el és amiben komoly sikereket ért el.

Kiemelte: „Ennek a kijózanító beszédnek a mélyén az van, hogy rajtunk is múlik, mi hogyan állunk ehhez a történethez. Egy lelki tartást is igényel, hogy amikor baj van, tudnunk kell, hogy a mi szempontjaink szerint mi a helyes.”

– zárta gondolatmenetét.