Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Vásároljon újrahasznosított anyagokból készült termékeket! Hogyan találhat ilyeneket?

Vágólapra másolva!
Az újrafelhasználás (recycling) egyik módja, ha újrahasznosított anyagokból készült termékeket vásárol. Az újrahasznosítással egyrészt energiát takarítunk meg, másrészt csökkentjük a környezet terhelését, hiszen nem kell ismét elsődleges nyersanyagot felhasználni, a szelektíven gyűjtött hulladék pedig nem kerül a lerakókra.
Vágólapra másolva!

Az újrahasznosítás első lépése tehát a szelektív hulladékgyűjtés! A PET-palackokból készülhet új PET-palack, de akit ez nem hoz lázba, azt vigasztalhatja, hogy készülhetnek belőle például műanyag háztartási eszközök, polárpulóverek és DVD-tokok is. Az újságpapírból készülhet hullámkarton, kartondoboz, papírtörlő, vécépapír. A fehér üvegből befőttesüveg, ásványvizes, üdítős és szeszesitalos üvegpalack, az italos kartondobozokból hullámkarton, kartondobozok, bútorlapok. Az ÖKO-Pannon Kht. Honlapjáról pontosabban megtudhatjuk, mi történik a szelektíven gyűjtött hulladékkal.

Forrás: eco.netHonnan ismerhetjük fel ezeket a termékeket? A legközvetlenebb lehetőség, hogy a Möbiusz-szalagot, az újrahasznosítás jelét keressük az árukon. Megkérdeztük a Kukabuvar.hu szerkesztőségétől, létezik-e magyar információs oldal arról, hol lehet újrahasznosított anyagokból készült termékeket vásárolni (például a brit www.recycledproducts.org.uk mintájára), illetve milyen fontosabb termékeket lehet már itthon is megvásárolni ezen a területen.

A gyors és részletes válasz is megerősítette, hogy sajnos ilyen oldal még nincs, de valamennyi információt összeszedhetünk a http://hulladekboltermek.hu/ és a http://zoldbolt.hu/index.php honlapokon. Néhány közismert árucsoportra, például a Hulladék Munkaszövetség újrapapír füzeteire, vagy nylonzacskó helyett ajánlott, komposztból készült vászonszatyrára rövid keresés után könnyen rábukkanhatunk a neten, vagy megtalálhatjuk az Office Depot környezetbarát kínálatát.

A szemét gyarapítása helyett választhatja az adományfogadó szervezeteket is és a cserebörzéket, bolhapiacokat is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről